Al meer dan vierduizend jaar lang proberen de Chinezen met behulp van o.a. Feng Shui en astrologie de wisselwerking van de kosmische energieën op ons leven te doorgronden. De interactie tussen sterren en planeten heeft een zekere invloed op ons bestaan.

 • Wat staat er in de sterren voor dit jaar geschreven?
 • Wat kun je dit jaar ondernemen om succesvoller te zijn?
 • Welke activiteiten kun je beter vermijden om de minder positieve energieën niet al te veel uit te dagen?

Een aantal antwoorden vind je alvast in dit artikel (voor meer inzichten ga naar de Feng Shui Nieuwjaarslezing 2024).

Volgens de Chinese astrologie is 2024 het jaar van de DRAAK.

Omdat Chinezen in maanjaren rekenen, begint het nieuwe jaar op zaterdag 10 februari 2024 en eindigt deze op 28 januari 2025.

In de Chinese astrologie wordt elk dierenriemjaar niet alleen geassocieerd met een dierenteken (rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken), maar ook met één van de vijf elementen: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde. Elk van de vijf elementen zal dan ook als Yin (vrouwelijke) of Yang (mannelijke) energie verschijnen. In 2024 heerst het element van Yang Hout, het is dus een Yang Houten Draak jaar

De Draak bezet de vijfde positie in de Chinese dierenriem. Je bent een “DRAAK” als je geboren bent in één van deze jaren: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024.

BEROEMDE DRAKEN

Joan of Arc, Boris Johnson, Julius Caesar, Adele, Bruce Lee, Liam Neeson, Jack Dorsey (oprichter van Twitter), Ringo Starr, Keanu Reeves, Juliette Binoche, John Lennon, Caroline Tensen, Russell Crowe, Lenny Kravitz, Linda de Mol, Sandra Bullock, Adam Curry, Marco van Basten, Jeff Bezos (Amazon), Martin Luther King Jr., Reese Witherspoon, Patrick Kluivert, Vladimir Putin, Kamala Harris

De Draak geniet van een zeer hoge reputatie in de Chinese cultuur en vertegenwoordigt al sinds de oudheid voorspoed en imperiale macht. Het is het teken van autoriteit, eer, succes en geluk, in tegenstelling tot zijn familie in het Westen. De Draken uit het Oosten zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en beschikken over magische krachten. Het Chinese volk beschouwt zichzelf als afstammeling van de kosmische Draak en keizers noemden zichzelf de ‘DRAAK’. Het jaar van de Draak wordt daarom altijd geassocieerd met positieve ontwikkelingen en geluk.

In een drakenjaar zouden mensen de intelligentie, het leiderschap en de capaciteiten van het mythische wezen kunnen benutten om hun dromen met creativiteit, passie, moed en vertrouwen na te streven. De energie van een drakenjaar is Yang, vitaal en competitief, waarbij mensen een sterke drang voelen om respect en prestatie te verwerven. Aankomend jaar is dus perfect om een onderneming te starten, of bijvoorbeeld spannende stappen in je carrière te zetten. Je bent een natuurlijke leider en bovendien mega creatief; dit helpt je in het bereiken van al je doelen en dromen.

En wist je dat een jaar van de Draak perfect is om een ​​nieuwe relatie of gezin te beginnen? De Draak staat bekend om zijn loyaliteit en zorgzaamheid voor zijn dierbaren. Het jaar van de Draak biedt overvloedige mogelijkheden om de bestaande relaties te consolideren en de banden met familieleden te versterken. Goed nieuws voor alle paren die van plan zijn een kind te krijgen komend jaar, de energie van de Draak is gunstig voor de conceptie en het baren van een kind.

Compatibele dierentekens dit jaar zijn:

Excellent – Aap en Rat

Geheime Vriend – Haan  

Dierentekens in conflict met Tai Sui:

Direct conflict – Hond (Haan nodig)

Indirect conflict – Draak, Os en Schaap (Haan nodig)

Voor alle Honden, Draken, Ossen en Schapen geef ik tijdens de Nieuwjaarslezing ik extra veel tips, hoe ze Feng Shui in hun voordeel kunnen gebruiken, om de obstakels van 2024 te overwinnen en triomfantelijk naar voren te treden.

HOUT – element van het jaar 2024

HOUT geeft energie, moed en kracht om te ondernemen en de gemaakte plannen te gaan uitvoeren. Maar als HOUT in zijn groei wordt belemmerd, komt er spanning op te staan en krijgen we te maken met irritatie, boosheid of zelfs woede. HOUT heeft WATER nodig om te groeien, maar omdat het water element ontbreekt in de Bazi (Paht Chee) chart van het jaar, is de kans groot dat in 2024 de gevoelens van boosheid en frustratie op een gegeven moment de boventoon kunnen voeren. Zo is het voor ons als mensen heel belangrijk om in 2024 te leren, beter om te kunnen gaan met weerstand en belemmeringen in het leven.

Het jaar van de Houten Draak in 2024 zal gunstige omstandigheden voor verandering, groei en vooruitgang brengen, waarbij de energie van de machtige DRAAK en de creatieve invloed van het HOUT element tot verbeeldingskracht, leiderschap en geboorte van nieuwe ideeën zullen leiden. De Chinese astrologie voorspelt dat de Houten Draak zowel kansen als uitdagingen brengt, dit omdat de DRAAK symbool staat voor verandering en aanpassingsvermogen en het HOUT element, groei en vernieuwing brengt.

2024 zal dus een dynamisch jaar zijn met vele kansen voor groei en wedergeboorte, maar helaas ook spanningen en conflicten op het gebied van politiek en milieu, waarbij de noodzaak voor vergeving en vreedzame oplossingen benadrukt wordt.

Wist je dat de energie van je huis elk jaar verandert door de ‘sterren’ die je huis binnenkomen?

In Feng Shui worden ze Flying Stars genoemd en ze kunnen zowel de positieve als negatieve energie met zich meedragen.

Beste sectoren in 2024:

 • 1 (Oost) – een nieuw begin, carrière en creativiteit
 • 4 (Noordwest) – romance, liefde en studiegeluk
 • 6 (Noordoost) – geluk van hemel, behulpzame vrienden
 • 8 (Noord) – welvaart en succes
 • 9 (Zuidwest) – geldgeluk, nieuwe zakelijke kansen en verhoogde cashflow

Verblijf vaak in deze gebieden om van deze positieve energie te kunnen profiteren. Heb je een voordeur of slaapkamer in deze gebieden, verwacht dan veel positieve gebeurtenissen.

Uitdagende sectoren in 2024:

 • 2 (Zuidoost) – ziekte – voornamelijk ongunstig voor zwangere vrouwen en ouderen die hier slapen, je kunt overwegen om de slaapkamer voor een jaar te veranderen
 • 3 (Centrum) – ruzie en misverstanden, conflicten – wees voorzichtig als de ster bij de voordeur valt
 • 5 (West) – ongelukken, financiële- en gezondheidsproblemen
 • 7 (Zuid) – inbraak en verraad – gevaarlijk als je hier een deur of raam hebt

Het is verstandig om de energieën van deze vier gebieden met Feng Shui remedies /elementen in balans te brengen. Vermijd hier het verstoren van de energie – zoals in de grond graven of in de muren boren / hard kloppen / hameren. Vermijd ook het zitten en slapen met je hoofd naar een van deze vier windrichtingen (een uitgebreide analyse van de sterren incl. interieur sfeercollages, ontvang je tijdens de Feng Shui Nieuwjaarslezing 2024).

Paht Chee / BaZi chart van 2024

De Paht Chee / BaZi chart van het jaar 2024 vertoont zowel de positieve als enkele negatieve kenmerken en het is van groot belang om de jaarenergieën te balanceren.

Alvast een aantal belangrijke kwesties die eenvoudig met Feng Shui remedies verholpen kunnen worden:

 • Het ontbrekend element – WATER – brengt de jaarchart uit balans. Water remedies zijn nodig om het GEBREK AAN WELVAARTSPOTENTIEEL van het jaar te overwinnen en jezelf te BESCHERMEN TEGEN VERLIES en andere gevaren.
 • 4 Yang pilaren en nul Yin, zorgen er voor dat de energie van het jaar sterke Yang eigenschappen heeft – voeg MEER YIN toe.
 • Welvaart element van het jaar niet aanwezig – activeer de WEALTH STAR van 2024
 • Een overschot aan AARDE energie brengt veel concurrentie in het jaar met zich mee, vrienden worden vijanden, het wordt een jaar met meer conflicten – weet wie je vrienden zijn en vertrouw niet iedereen.
 • Clashes tussen de dieren en elementen in de pilaren – kans op mentale en emotionele stress, conflicten en ongelukken – voorzorgmaatregelen nodig, harmonie is de sleutel.

Alle 4 YANG PILAREN van de BaZi jaarchart wijzen op een snel bewegend en actief jaar. Maar hoe houd je de koers stevig vast en slaag je er in kansen op het juiste moment te grijpen, in plaats van ze  voorbij te laten gaan. De energieën van in 2024 startende PERIODE 9 beginnen ook in het spel te komen. VUUR element komt in kracht en zal de komende 20 jaar een boventoon spelen. Welke stappen moet je nemen om maximaal profijt uit al deze energieën te halen?

n dus….

 • Hoe blijf je SUCCESVOL, RIJK & BESCHERMD in 2024?
 • Hoe kun je de MACHT & CREATIEKRACHT van de Draak zelf manifesteren?
 • Hoe houd je de heftige CONCURRENTIE & VIJANDEN op afstand?
 • Hoe ervaar je meer GELUK in de wereld vol chaos?
 • Wat heeft 2024 voor jou persoonlijk in petto?
 • Worden jouw dromen werkelijkheid?

Wil je antwoord op deze vragen en nog veel meer, dan is de Feng Shui Nieuwjaarslezing 2024 hét event waar je bij moet zijn. Graaf samen met mij dieper in de essentie van alle energieën van het Drakenjaar en ontdek hoe je een gezond en succesvol jaar kunt manifesteren?! Neem de nodige stappen om chaos om te zetten in kansen en harmonie in je leven. Stap voor stap leg ik uit hoe je met simpele middelen de Feng Shui van je huis of werkruimte in 2024 kunt verbeteren.

Tijdens de lezing praat ik over de globale invloeden die voor ons allemaal gelden in het jaar van de Houten Draak, maar ik geef je ook persoonlijke tips en jaarhoroscopen met inspirerende lifestyle collages voor elk van de 12 Chinese dierentekens. Ken je jouw Chinese dierenteken nog niet? Bereken deze dan hier>>>

SCHRIJF JE SNEL IN om dit allemaal te leren!

Dit wordt alweer de 9e editie van de Nieuwjaarslezing en ook dit jaar wordt deze weer druk bezocht.

Deze lezing is VOOR IEDEREEN geschikt, ook als je nog nooit met Feng Shui en Chinese astrologie hebt gewerkt. Meer informatie en inschrijving via: www.fengshuidesignacademy.com of www.fsdastore.com

Heb je meer inspiratie nodig of wil je de begeleiding van een Feng Shui expert inschakelen, neem dan contact met mij op. Samen gaan we veranderingen in je huis aanbrengen om de positieve energie in je leven te stimuleren.

LOVE,

Feng Shui Master Wena Brussaard Feng Shui Design Academy

Wena Brussaard
Feng Shui Master Consultant

Mocht je meer hulp / begeleiding of een consult nodig hebben, kun je mij altijd bellen of e-mailen. Ik zal jouw situatie op een dieper niveau analyseren en op zoek gaan naar een oplossing van de blokkades die je ervaart.

©2024 Wena Brussaard | Feng Shui Design Academy. Alle rechten voorbehouden.