Je hebt zeker eens gehoord over een geldhoek of een liefdeshoek van een huis. Het is geen onzin, het klopt helemaal!

In elk huis kun je 8 Pa-Kua gebieden terugvinden en elk van deze gebieden, vertegenwoordigd ook een bepaald Levensthema: Gezin, Overvloed, Reputatie, Partnerschap, Creativiteit, Behulpzame mensen, Carrière en (Innerlijke)Kennis.

De 8 Levensthema’s zijn ook die dingen in het leven, die we allemaal willen hebben en nodig hebben om te genieten. Het systeem die wordt gebruikt om te bepalen waar deze 8 Levensthema’s zijn te vinden in een huis, heet de Pa-Kua (Kantonees) of Ba-Gua (Mandarijn). Pa-Kua of Ba-Gua, het maakt echt niet uit welk dialect je gebruikt om dit systeem te benoemen, ze betekenen allebei “acht huizen” en verwijzen naar een van de meest populaire Feng Shui formules die er bestaat.

Klassieke of moderne toepassing?

Het gebruik van de Pa-Kua is misschien door haar toepassing ook wel de meest controversiële formule die vaak verwarring en tegenstrijdige adviezen oplevert. Dit komt door de verschillen in de toepassing ervan.

Volgens de traditionele benadering van de Kompas School, om de 8 Pa-Kua gebieden (Levensthema’s) nauwkeurig af te bakenen in een ruimte, heb je het kompas nodig. De locatie van elk van de acht gebieden wordt bepaald volgens de acht richtingen van het kompas. In deze benadering bijvoorbeeld valt de ‘Overvloed’ of geldhoek van de woning altijd in het zuidoosten en de ‘Partnerschap’ of populair relatiehoek in het zuidwesten.

De moderne benadering, bekend als Black Sect Tantric Boeddhistische Feng Shui, oriënteert de Pa-Kua op basis van de positie van de voordeur van het huis. De Black Sect beoefenaars noemen deze methode intuïtief. Hier worden de werkelijke kompasrichtingen (magnetische velden van Aarde) genegeerd en de voordeur dient als referentiepunt om de verschillende Levensthema’s in een ruimte te identificeren.

Probeer deze twee methoden niet met elkaar te combineren! Als jou voorkeur bij de klassieke Feng Shui ligt, gebruik dan altijd het kompas en blijf consistent met het systeem dat je hebt gekozen. Vanuit mijn ervaring en onderzoek van beide systemen heb ik kunnen constateren dat de klassieke benadering altijd sterke positieve resultaten oplevert. Ik ben er dan ook een grote voorstander van – en zo ook alle grootmeesters in China.

Bepalen van de locaties van de 8 Levensthema’s.

Om de Pa-Kua gebieden in jouw huis te vinden moet je in het bezit zijn van een vrij nauwkeurige plattegrond. Vervolgens verdeel je de vloeroppervlakte van het huis in negen gelijke vakken.

Een vraag die ik vaak van klanten hoor is: “Waarom is het zo belangrijk dat de plattegrond van mijn huis op schaal is?”

Bij het maken van het ‘huis geluk map’ leg ik een Pa-Kua op de plattegrond van een huis en verdeel deze in 9 delen. Als de maten niet correct zijn, kloppen ook de verhoudingen niet en de hele map zou valse informatie geven.

Bijvoorbeeld, volgens een ‘handgemaakte schets’ valt de gezondheidshoek in de woonkamer, maar volgens de tekening op maat ook een stukje in de keuken. De Feng Shui regels voor de keuken, waar we energie verliezen, zijn anders dan voor de woonruimte. De analyse en Feng Shui aanbevelingen op basis van een schets kloppen dus in veel gevallen niet, met alle gevolgen van dien.

Als je eenmaal het raster met negen sectoren op jouw plattegrond hebt getekend, schrijf in elk van de acht vakken dan een windrichting en zijn symboliek (Levensthema) op basis van de bijgevoegde afbeelding. Laat het midden leeg omdat dit een Tai Chi gebied is.

pa kua ba gua feng shui 5 elementen pa kua

Heeft jouw huis een onregelmatige vorm, dan mag je de Pa-Kua strekken. Mist jouw huis of kantoor een hoek, dan betekent dit dat het type geluk die de ontbrekende hoek symboliseert, buiten jouw bereik is. Maar geen paniek. Feng Shui biedt altijd goede oplossingen voor elk ruimtelijk probleem. In mijn consulten of cursussen leg ik altijd goed uit hoe je Feng Shui in jouw voordeel kunt gebruiken, zelfs als je leefruimte niet ‘ideaal’ is.

Activeren van de Pa-Kua gebieden.

De meest eenvoudige manier om een van de acht sectoren of levensaspiraties te activeren, is door in deze hoeken voorwerpen te plaatsen die bepaalde symbolische waarde hebben, die aansluit bij de betekenis van de sector. Bijvoorbeeld, een schatkist in de rijkdom sector of een foto van jou en je partner in het relatiegebied. Op deze manier kunnen alle (symbolische)items in jouw huis effectief en met een doel/intentie worden gebruikt.

Wat dacht je van een rijk ogende plant in de ‘Overvloed’ hoek zodat je, je eigen geld laat ‘groeien’? En een meditatiestoel of kussen in de ‘(Innerlijke)Kennis’ hoek, zodat je tijdens het mediteren inzichten kunt krijgen in je eigen innerlijke wijsheid? Enzovoort.

Natuurlijk zou het verstandig zijn om eventuele negatieve symbolen (zoals een kattenbak, dode plant, vuile was of een foto van je ex-vriend) uit de ‘Overvloed’ of ‘Relatie’ gebieden te verwijderen. Wat dan ook je in de relatiezone plaatst, je gaat symbolisch communiceren welke of met wie je de belangrijkste relatie hebt. Let dus op alles wat je exponeert en vooral laat je creativiteit de vrije loop gaan om de beste keuzes voor je huis en voor je ruimte te maken.

Let op! Dit zijn algemene adviezen en je moet ze niet beschouwen als bindende voorschriften. In een Feng Shui consult kan ik de adviezen afstemmen op jouw persoonlijke omstandigheden en de situatie op een bepaald moment. Heb je het idee dat ik je een stap verder kan helpen? Neem dan vooral contact met me op!

Feng Shui Master Wena Brussaard

©2020 Wena Brussaard / 100% Feng Shui, alle rechten voorbehouden.